Huddinge kommun är för dom flesta en välkänd del av Stockholm. Den ligger strax söder om ”storstockholm” och har ett invånarantal på ca 113 000. Drygt en tredjedel av kommunen utgörs av naturreservat och trots närheten till storstadsbrus finns alltså sköna naturupplevelser och vacker miljö nära till hands. Kommunen bjuder även på spännande historia, kultur och sevärdheter.
Historia
Dom första bofasta i Huddinge tros ha här levt under brons- och järnåldern. Det är även från dessa som kommunen har fått sitt namn. ” Uddungarnas by” kallades kommunen långt tillbaka, troligen för att det var just på en udde man bodde.
Under 1800-talets mitt bestod Huddinge främst av skogsområden och landsbygd. Här fanns gårdar och torp och 9 av dessa gårdar finns kvar än idag. Även några av torpen finns bevarade – även om den omliggande miljön såklart har förändrats en hel del.
I Huddinge kan man även hitta en del fornlämningar, bland annat några gravfält, runstenstenar och fornborgar. 1987 hittade man en silverskatt, troligen från vikingatiden, som idag finns väl bevarad på historiska museet.
Huddinge idag
Huddinge började öka i invånarantal först på 50-talet – det första hyreshuset byggdes 1947 och var då ynka tre våningar högt. Idag har invånarantalet som sagt vuxit till dryga 113 000, jämfört med 1900-talets början då bara 1800 personer bodde i kommunen. Nu finns det finns det gott om både hyreshus, flerbostadshus och villaområden.
I Huddinge centrum finns butiker, museum, restauranger, barer och caféer – en trevlig plats för både invånare och turister att besöka. Alla bekvämligheter finns på nära avstånd och flera pendeltågsstationer finns att hitta inom kommunen.
Flottsbro friluftsområde
Huddinge har som tidigare nämnt en hel del natursköna områden och Flottsbro friluftsområde är ett utav dessa. Det är även ett utav Stockholms mest besökta friluftsområden och här erbjuds aktiviteter året runt. Cykling och vandring under vår och höst, bad och lek under sommaren samt skidåkning i länets högsta skidbacke under vintern.
Flottbro skidbacke är det givna valet för många stockholmare men hit, och till den tillhörande campingen, kommer även många turister. Den längsta pisten är 700 meter och den högsta fallhöjden 103 meter. Gammal som ung är välkommen för fartfyllda åk i backen och skulle du mot förmodan skada dig och behöva behandling för ditt knä eller annan kroppsdel finns hjälp att hitta nära till hands.